Alles over Naproxen

Naproxen is In Nederland vooral bekend als een pijnstiller. Het middel is dan ook zonder doktersrecept verkrijgbaar bij de drogisterij tot een dosering van 275 mg per tablet. Hogere doseringen worden alleen verstrekt door de apotheek nadat een arts het heeft voorgeschreven. Dit zal vooral gebeuren bij reumatische klachten, maar ook bij een slijmbeursontsteking, peesontsteking, jicht, menstruatiepijn en als postoperatieve pijnbestrijder of mondpijn na een tandartsbehandeling. Het medicijn is dan ook oorspronkelijk ontwikkeld om reumatische klachten te behandelen. Naproxen is een niet-steroide ontstekingsremmer met een werkzame duur tussen de 7 en 12 uur. Een uur na de inname zal de pijnstillende werking optreden.

De werking van Naproxen

Naproxen heeft een tweeledige werking. Het zorgt ervoor dat het pijnsignaal niet aan de hersenen doorgegeven worden waardoor de pijnsensatie zal verdwijnen. Bovendien zal het ontstekingen in het lichaam remmen waardoor zwellingen en roodheid zullen verminderen. Bij ‘normale’ pijn is paracetamol een middel met minder bijwerkingen, maar dit middel heeft geen ontstekingsremmende eigenschappen. Bij pijn moeten de klachten na twee weken wel zijn verdwenen. Is dit niet het geval dan is het verstandig om een arts te consulteren die mogelijk een andere pijnstiller of behandeling zal voorschrijven.

Bijwerkingen van Naproxen

Net zoals bijna ieder medicijn kan ook Naproxen bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, slaperigheid, constipatie en duizeligheid. Gebruikers die bekend zijn met maagproblemen zullen een maagsap-resistente tablet of zetpil voorgeschreven krijgen. In combinatie met alcohol kunnen maagklachten eerder voorkomen. Het is toegestaan om na inname van het medicijn aan het verkeer deel te nemen. Zijn er toch duizeligheids- of concentratieklachten dan is het niet verstandig om een voertuig te besturen.

Gebruik tijdens zwangerschap

Tijdens de eerste helft van de zwangerschap, of bij de wens om zwanger te worden is Naproxen niet het beste middel om te gebruiken. Doe dit dan ook alleen na overleg met een arts. Gebruik Naproxen niet tijdens de tweede deel van de zwangerschap, omdat het schadelijk kan zijn voor de baby en zelfs een verhoogde kans geeft op aangeboren afwijkingen.