Moederdag

Moederdag, de tweede zondag van mei staat in Nederland ieder jaar in het teken van onze moeders. Het is de dag dat moeders extra in het zonnetje worden gezet. Kinderen brengen een ontbijtje op bed of geven een zelfgemaakt presentje en deze dag wordt vaak aangegrepen om iets leuks met het gezin te doen. Maar is de nobele bedoeling achter deze dag ondertussen niet allang ingehaald door de commercie en de tijdsgeest? Dat ligt er natuurlijk maar net aan wat voor invulling je er zelf aan geeft en hoeveel waarde je aan deze dag hecht.

De geschiedenis van Moederdag

Moederdag is in ieder geval niet ontstaan als een commerciële feestdag en werd ook niet bedacht door een frisdrankproducent of een wenskaartenfabrikant. In het oude Griekenland werd Rheia, de moeder der goden, al geëerd. En in Engeland werd in de zeventiende eeuw ‘Mothering Sunday’ gevierd. De zondag voor Pasen trokken de bedienden van de grote landhuizen massaal naar hun geboortegrond om hun moeders te bezoeken en haar te verwennen met een speciale cake.

Maar de Moederdag zoals wij die kennen vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten in het jaar 1908. Drie jaar eerder stierf de moeder van Anna Maria Jarvis, de sociaal activiste Ann Reeves Jarvis, op de tweede zondag van mei. Om haar moeder te herdenken, en alle moeders te eren, gaf zij in 1908 op de tweede zondag van mei een anjer aan alle in de kerk aanwezige moeders. Anna vond dat dit idee navolging verdiende en zocht de samenwerking met politici, zakenlieden en scholen. Hierop riep in 1910 de gouverneur van de staat West-Virginia iedereen op om de tweede zondag van mei Moederdag te vieren. En in 1914 maakte toenmalig president Woodrow Wilson ‘Mother’s Day’ zelfs tot een nationale feestdag. Overigens vond Anna Maria Jarvis dat de oorspronkelijke bedoeling van deze dag, het eren van moeders, tegen die tijd al zo erg uit het oog verloren was, dat ze geprobeerd heeft om de dag weer af te schaffen. Ironisch genoeg werden tot haar overlijden haar medische rekeningen van het sanatorium betaald door producenten uit de bloemen- en wenskaartenindustrie.

Moederdag in Nederland

Tien jaar nadat president Wilson Moederdag uitriep tot nationale feestdag in de Verenigde Staten, dacht de Nederlandse Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde hier ook wel wat mee te kunnen. Om de verkoop van bloemen in ons land te stimuleren, werden gerichte campagnes ingezet om moeders op de tweede zondag van mei in het zonnetje te zetten. En hoe kon dat nu beter dan met een bosje bloemen? Tot op de dag van vandaag is het opvallend genoeg nog steeds het favoriete cadeau om te geven met Moederdag. In 1928 was de eerste officiële Nederlandse Moederdag een feit en wordt het ieder jaar op de tweede zondag van mei gevierd.

Moederdag in andere landen

Moeders worden op Moederdag niet alleen in Nederland, maar wereldwijd in het zonnetje gezet. In veel andere landen gebeurt dit op dezelfde wijze als in Nederland. Vaak ook op de tweede zondag in mei, zoals in België, Australië, Turkije, Peru en Finland, maar soms op een andere dag. In Frankrijk is het bijvoorbeeld Moederdag op de laatste zondag van mei, behalve als het dan Pinksteren is, dan wordt het de eerste zondag van juni. En in Albanië en Zuid-Korea vieren ze ‘Ouderdag’ op 8 mei. In veel landen in het Midden-Oosten vieren ze Moederdag tegelijk met het begin van de lente, op 21 maart.